2017 januari 17

Kreativt samarbete i Stockholm

Runda, mönstrade hörn. Välvda fasader. Eller en hel vägg med matrisgjutna pärlplattor. Ett genuint intresse för byggnation och gestaltning får Primula Byggnads AB att testa gränserna i varje projekt – tillsammans med sin prefableverantör.

Sedan åttiotalet har Primula ägt och förvaltat attraktiva hyresrätter i Stockholm och de senaste tio åren har företaget utökat sitt bestånd genom att bygga nytt, i egen regi. Lika länge har Primula samarbetat med Abetong.

– Vi vill föra en gammal, god byggmästartradition vidare och gör det med moderna och effektiva metoder. Välbyggd prefab är väl så snyggt som något platsbyggt; vi lägger mycket krut på detaljerna och de vi jobbar med måste också tycka det är kul. Tillsammans med Abetong har vi utvecklat nya metoder för att bygga, säger Jonas Petré som är Primulas projekteringsledare och inköpare.

Jonas Petré, Primula
Jonas Petre, Primula

I kvartetet Bornholmaren blev resultatet en putsad fasad med fönster omgivna av en bred, utstickande ram i brädformad betong. Fönstren monterades i fabrik och ramen göts in i putsbärarelementet. Huset har också matrisgjutna element med rundade hörn.

Kv Bornholmaren fönster omgivna av bred, utstickande ram.

– Det ställer stora krav på utförandet. Vi använder en hel del rå betong som färdigt ytskikt och kan inte ha några felgjutningar – varenda kant är superviktig för oss!

Numera går Primula direkt till Abetong med den första arkitektskissen.

– Vi vill ha långsiktiga relationer med dem vi jobbar med. Då bygger man upp en gemensam erfarenhetsbank och kan tidigt prata detaljer – det är både en teknisk och ekonomisk dialog som är tidsbesparande. Redan innan vi har en affär kan vi försäkra oss om att det vi håller på med är genomförbart, säger han. Det nuvarande projektet i kvarteret Engelsmannen är ett skolexempel.

– Vi gick igenom våra idéer, Abetong hörde med produktionen, och då uppmärksammade vi ett antal problem som vi direkt diskuterade fram en
lösning på. Vi hade ritat en stor, välvd, fasaddel och pratade om vilken radie som går att göra. Hur ser mötena ut? Vilken krankapacitet krävs? Det var en
tidig diskussion som föll väldigt väl ut; vi kunde justera vissa saker så att det blev byggbart.

Det mest lekfulla de gjort tillsammans är innergården på ett daghem i Norra Djurgårdsstaden, där väggarna utgörs av matrisgjutna fasadelement i form av en gånger en meter stora pärlplattor. Barnen får pärla dem med specialtillverkade pärlor, som ett konstverk.

Pärlplattor på förskola Norra Djurgårdsstaden.

– Det är en avvikande grej man inte självklart tar i mål utan ett ömsesidigt engagemang, ler Jonas Petré.

Olof Nylander

Försäljningschef Mellansverige
Tfn: 
016 42 85 47
Mob: 
0733 29 34 47