Thomas Utriainen, projektör

"Att få se det man ritat i verkligheten är väldigt motiverande"
Thomas Utriainen.

Thomas läste en treårig högskoleingenjörsutbildning med inriktning mot byggnadsutformning på JTH i Jönköping, där han även tog ett år utomlands, ett halvår i Hong Kong och ett halvår Sydkorea, innan han började jobba på Abetong 2014. Han arbetar som projektör på konstruktionsavdelningen på marknadsområde Hus Syd. 

Hur kan en dag på ditt jobb kan se ut?

Det varierar ganska kraftigt från projekt till projekt. Just nu arbetar vi med ett stort flerbostadshusprojekt i Göteborg (Södra Centrum, Studio 256 för Skanska) och 3D-modellerar. Vi som projekterar ritar alltså upp geometrierna för våra produkter och lägger in kopplingar sinsemellan, sedan exporteras modellen för elementprojektering till Polen. I annat fall kan en vanlig dag innebära allt från armering av pelare till framtagning av montageplaner.

Vad är bästa i ditt jobb?

Just nu, när det ploppar upp nya projekt som svampar runtom i Göteborg, är det extra kul att kunna säga att man varit med och ritat på några av dessa. Att få se det man ritat i verkligheten är väldigt motiverande, annars hade man tappat kontakten vill vad det egentligen är som man sitter och ritar.

Vad värdesätter du mest i ditt arbete?

Team-känslan. Just nu är i stort sett hela kontoret inblandat i samma projekt och det blir lite ”familjeföretagskänsla” över det hela. 

Hur är det att jobba på Abetong? 

Ser man över ett år så varierar arbetsuppgifterna väldigt mycket. Tidvis kan det bli liknande uppgifter under en period i ett projekt så då är det viktigt att man är strukturerad. Det är något som man verkligen har fått lära sig att man får igen när man projekterar prefab! Utöver ritandet så får man åka ut till fabrik och hålla produktionsgenomgång när det krävs. Att få feedback från produktion och montage på vad som blev bra/mindre bra är viktig del i informationsåterföringen.

Vad är det bästa med att jobba på Abetong? 

Förutom medarbetarna såklart så uppskattar jag flexibiliteten. Dels att man själv kan styra sitt arbetssätt, hur man lägger upp projekteringen under dagen, men även att vi tillämpar flextid på företaget. Det ser jag som en trevlig förmån.

Vad vill du ge för råd till en student?

Passa på att läs lite extra om betong, det är ju det vanligaste materialet för stommar i flerbostadshus!