Smidig ensilering med underhållsfria plansiloelement

Ersätt rundbalarna med en plansilo och spara både plast och pengar. Abetongs egen specialbetong, LLC, klarar tuffa förhållanden, är slittålig och kräver ingen ytbehandling.

Ulrik Johansson är sjätte generationen som driver släktgården Stenslanda Norra Lillegård utanför Växjö tillsammans med sin bror Henrik och 1,5 anställd. Här finns totalt 400 djur varav 140 mjölkkor.

– Vi har lite över 100 hektar vall, en hel del spannmål och säljer även lite hästfoder till ridskolor. Till gården hör också 75 hektar skog plus att vi kör lite entreprenad så det är fullt upp. Vi försöker ha fler ben att stå på, det känns bra särskilt i dessa tider. 

När fodermängden, liksom rundbalarna, började öka för några år sedan bestämde de sig 2018 för att bygga sin första plansilo.

– Det blir bättre material när det är hackat och det fungerar också bättre inomgårds i fodervagnar och liknande. Det finns många fördelar. Vi öppnar plansilon i oktober och sedan räcker ensilaget fram till april, säger Ulrik. Det är lätt att plocka ut genom att börja i ena kanten med en vass uttagare så att det inte tränger in någon luft.

Plansilo är en enkel och väl beprövad teknik med låga underhållskostnader. Eftersom det går snabbt att lägga in ensilaget blir det möjligt att välja bästa tillfälle ur näringssynpunkt. Väderberoendet minskar också genom lägre krav på förtorkning. 

– Med rundbalarna blir det mycket plasthantering vilket inte är bra för miljön. Plastpriserna har stigit och snart kostar det nästan 200 kronor bara för att tillverka en bal, säger Ulrik. Eftersom vi lägger ut arbetet för rundbalning, men har egna maskiner för att hacka i plansilon har vi bestämt oss för att satsa på ytterligare ett plansilofack till andraskörden. Det blir mer ekonomiskt så.

Betong som du slipper ytbehandla

Även denna gång föll valet på Abetong. Dels för att de har bra produkter, dels för att de är ensamma om att erbjuda LLC, Long Life Concrete, en specialbetong som klarar de tuffa förhållandena i en plansilo. 

– Vi har själva utvecklat elementen som är anpassade för att tåla de aggressiva syrorna i ensilaget mycket bättre än vanlig betong. Det gör också att man inte behöver skyddsbehandla siloväggarna. Eftersom det är samma betong rakt igenom hela elementet förstörs inte skyddet om man går emot väggen med lastaren, säger Pehr Strååth, säljare på Abetong.

Förra gången valde Ulrik och hans bror att göra allt gräv- och grundarbete själva, innan Abetong monterade plintarna. 

– Vi armerade och gjöt också tillsammans. Det är skönt att kunna bestämma hur mycket vi vill delta så vi är nöjda. Dessutom sparar vi in lite pengar. Plintarna för det nya plansilofacket ska sättas i början av april så det är dags att börja gräva snart eftersom vi kommer att arbeta på samma sätt även denna gång.

Lätt att bygga ut

Ulrik kommer inte att sluta helt med rundbalar, men däremot minska ner mängden. I dag används balar nästan enbart till hästfodret som säljs till ridskolor. Han menar att det finns många fördelar med en plansilo om man förbrukar mycket ensilage, men det gäller att vara noga med att packa tätt och inte slarva.

– Vi sätter plast längs halva väggarna när vi täcker för att det ska bli bra. Först lägger vi tunn folie som följer ensilaget så att det inte blir någon luft under, sedan viker vi över plasten från väggarna och avslutar med ett plasttäcke längs hela silon som sedan tyngs ned med däck och sandsäckar. Det är bättre att lägga tiden där än att skotta dåligt ensilage och få en massa förluster.

Efter fyra års användning ser betongväggarna i den första plansilon fortfarande bra ut och plattan kommer att hålla i många år till.

– En plansilo är också flexibel eftersom den kan användas för lagring av mycket annat än ensilage, till exempel HP-massa eller lutad spannmål, säger Pehr.  Den är lätt att bygga ut och kan vid förändrad driftsinriktning kompletteras med tak eller byggas om för att användas för andra ändamål.

5 snabba fakta om Abetongs plansilor

Läs mer om Abetongs plansilor här

Ladda ner