2017 maj 4

Smarta prefablösningar - en viktig framgångsfaktor för Leny

Smarta prefablösningar har varit en viktig framgångsfaktor vid bygget av kvarteret Viljan i Sjöbo. När LENY Fastighets AB skulle påbörja den tredje etappen av projektet var beslutet att fortsätta det nära samarbetet med Abetong ett självklart val.

Leny Fastighets AB har sitt ursprung i ett familjeägt byggbolag som startade i mitten av 1960-talet och var verksamt fram till en bit in på 1990-talet. Då lades byggdelen ner och verksamheten koncentrerades till förvaltning av det egna fastighetsbeståndet som byggts upp genom åren. Företaget har idag cirka 1100 lägenheter i Sjöbo, Skurup, Hörby, Malmö, Ystad och Staffanstorp. För fem år sedan tog de beslutet att återigen börja bygga i egen regi.– Vi har ju en tradition av att bygga själva och har ambitionen att bygga kontinuerligt för att växa och föryngra vårt fastighetsbestånd, berättar företagets vd Tobias Persson. 

Tobias Persson, Leny.

– När vi bestämde oss för att satsa på prefab dök Abetong tidigt upp som ett bra alternativ bland tänkbara stomleverantörer. De kunde erbjuda den helhetslösning med projektering, produktion och leverans av stomme som vi var ute efter i projektet med kvarteret Viljan.

Viljan omfattar totalt 90 hyreslägenheter i centrala Sjöbo fördelade på fem huskroppar byggda i tre etapper. Våren 2016 flyttade hyresgästerna in i de två husen som stod färdiga i etapp 1. Nu under våren 2017 står ytterligare 25 lägenheter i etapp 2 redo för inflyttning. Samtidigt påbörjas bygget av etapp 3.

– Abetong har varit väldigt duktiga på att komma med förslag och hitta lösningar som effektiviserar bygget redan från start. Dessutom ger betongen ett modernare intryck och sticker ut lite. I Sjöbo är det tegelfasader som dominerar, vi ville göra något annorlunda, säger Tobias Persson.

Abetongs säljare Per Fieber har varit med i projektet från start. Efter mer än 40 år i branschen ser han en klar fördel för både kunden och Abetong med att komma in i ett tidigt skede.

– Den kunskap vi har samlat på oss genom åren vill vi såklart dela med oss av till kunden i så stor utsträckning sommöjligt. Då kan vi tillsammans hitta lösningar för stommen som både förbättrar ekonomin och förenklar bygget. När det gäller kvarteret Viljan upplever jag att både LENY och deras arkitekt har varit väldigt lyhörda för vår input, säger Per Fieber.

Tobias Persson är inne på samma linje:

– Samarbetet med Abetong har verkligen varit smidigt under hela processen. De har en personlig service och när det dyker upp frågetecken kommer de ut på plats och rätar ut dem. Det underlättar att ha någon som kan vara närvarande på det sättet, säger han.

Per Fieber

Försäljning Skåne och Blekinge
Tfn: 
0708 32 06 76