2017 november 9

Partnering-andra i Uppsala

Snart uppför Skanska en femte etapp bostadsrätter åt Riksbyggen vid Råbyvägen i Uppsala. Med samma laguppställning från stomleverans till måleri går det som en dans. Martin Degeryd på Skanska har hållit i trådarna sedan första etappen påbörjades 2010. Det har varit roliga år.

– Riksbyggen vill jobba vidare med oss för att vi är den grupp vi är, säger han. De tycker att vi har en totalentreprenad i samverkan men i grunden har viett vanligt avtal, samverkansbiten ligger utanför. Relationen är speciell, och det är samma sak med vår relation till Abetongs arbetsgrupp i Hallstahammar. 

– Personkemin mellan mig och den här gruppen på Skanska är klockren och det är grunden till alltihop, säger Ronny Pihl, säljare på Abetong. Vi litar på varandra och alla drar åt samma håll. Det är högt i tak, stämningen på mötena är lättsam och vi löser olika bekymmer tillsammans. Det blir nästan som partnering.

Medan regelrätt partnering innebär öppna ekonomiska böcker och gemensam ekonomi, bygger det här samarbetet på ett förtroendekapital som fått växa sig allt starkare. 

– Vi har ingen partnering när det gäller den ekonomiska biten, däremot jobbar vi med samma tjänstemannaorganisation i de här projekten, säger Martin Degeryd. Vi går mycket mot återkommande underleverantörer och har valt att ha samma ventilation, el och målning också. När vi har handlat upp dem har vi sagt att vi vill ha samma personer som i tidigare projekt, för det handlar mer om personer än om företag! 

Under det första gemensamma projektet hade Abetong visserligen en annan projektledare, men det bytet gick smidigt. 

– Vi har fått god hjälp i tidiga skeden, innan det har funnits något kontrakt och har alltid haft en bra löpande dialog under produktion. Har vi haft frågor så har vi fått snabba svar och när det har kommit väggar som inte sett ut som de ska har de tagit ansvar för det direkt. Mycket handlar om  kommunikation, är den bra så blir det en bra produkt till ett bra pris. Stommen har stor påverkan på projektet så relationen med leverantören är extra viktig, säger Martin Degeryd. 

Goda samarbeten hela vägen från byggherre till måleri betyder också en hälsosam arbetsmiljö för alla inblandade. 

– Man mår helt enkelt bättre på jobbet, säger han.


BRF AFTONFALKEN, UPPSALA
91 bostäder om 1–4 rok på Råbyvägen.
Kund: Riksbyggen
Byggherre: Riksbyggen
Arkitekt: a-sidan Arkitektkontor
Abetongs åtagande: Leverans av ytterväggar, innerväggar, bjälklag och balkonger.