Jessie Fuhr, projekteringsledare

"Jag utvecklas hela tiden, för varje vecka och för varje projekt som passerar"
Jessie Fuhr.

Jessie började på Abetong i augusti 2014, samma år som hon tog examen från KTH där hon läste Byggteknik och design. Undantaget ett sommarjobb som arbetsledare på Peab är detta hennes första jobb inom byggbranschen. Idag arbetar hon som projekteringsledare på konstruktionsavdelningen på marknadsområde Hus Syd.

- Det innebär att jag leder och ansvarar för projekteringen i mina projekt. Dessförinnan arbetade jag som projektör i lite mer än ett år. Det är projektörerna som skapar ritningarna som sedan går ut till fabriken för tillverkning av våra produkter.

Beskriv, kort hur en dag på ditt jobb kan se ut?

- Alla dagar har sina utmaningar och frågeställningar som behöver utredas, vilket innebär att jag sällan gör samma sak två dagar i rad. En stor del av jobbet som projekteringsledare handlar om planering, styrning och uppföljning av projektets olika delmoment på konstruktion. Arbetsuppgifterna varierar också från projekt till projekt. I mindre projekt gör jag det mesta på egen hand inklusive tillverkningsritningar till fabrik, medan i de större projekten är rollen som projekteringsledare mer övergripande och samordnande. Som projekteringsledare är även en stor arbetsuppgift att utforma huvudritningar som exempelvis montageplaner och montagedetaljer.

Vad är bästa/roligaste i ditt jobb?

- Att det finns en stor variation bland de olika projekten vi jobbar med. Kunskapskärnan är dock fortfarande prefabricerade betongkonstruktioner och detta tydliga fokus gör att vi blir väldigt duktiga på och kan det vi jobbar med. Personligen tycker jag även att det är en grym känsla att se ett projekt jag har jobbat med gå från ritning till färdig byggnad.

Vad värdesätter du mest i ditt arbete?

- Den konstanta personliga utvecklingen, jag har jobbat här på Abetong i över tre år och känner fortfarande att jag utvecklas hela tiden, för varje vecka och varje projekt som passerar.

Hur är det att jobba på Abetong?

- Här på Abetong blir man snabbt nörd på betong. Man lär sig fort att betong inte bara är något grått, kallt och tråkigt såsom många fördomar antyder utan ett spännande material med stora möjligheter. Som nyanställd blir man snabbt en del av olika projekt och får möjlighet att ta ansvar vilket skyndar på ens utveckling. Med hög kompetens i korridoren finns det alltid plats att lära sig ännu mer.

Vad är det bästa med att jobba på Abetong?

- Det allra bästa måste jag säga är kollegorna, vi har en fin sammanhållning. Detta gäller även mellan olika avdelningar och kontor, stämningen hos oss är öppen och välkomnande.

Vad vill du ge för råd till en student?

- Att ha erfarenhet från produktion är alltid ett stort plus, även för dem som kanske inte vill arbeta med det efter skoltiden. Försök hitta sommarpraktik tidigt, 2-3 månader ute på en arbetsplats redan efter första året kommer kanske förenkla kommande kurser. Med praktisk kunskap kan man även hitta lösningar som kanske är svåra att upptäcka med enbart teoretisk kunskap senare i arbetslivet.