Industrimagi Falkenberg

- Första gången jag kom till en betongelementfabrik blev jag förbluffad. Först då förstod vilket avancerat hantverk det är att tillverka fasadelement, säger Kalle Dinell, som är en av arkitekterna bakom Primula Byggnads AB:s uppseendeväckande hus i Stockholm. 

Det är ett bra tag sedan Kalle Dinell fick sin aha-upplevelse. Idag jobbar han och kollegorna på arkitektfirman Dinelljohansson mycket med prefabbetong, och de senaste åren har de varit med och skapat bygghistoria i Abetongs fabriker.

– En nära dialog med fabriken är en förutsättning för att bygga rationellt och samtidigt lyckas med detaljerna. Det är viktigt att alla som jobbar där tycker det är kul, säger han.

I Abetongs Falkenbergsfabrik har åtskilliga av Primulas idéer förvandlas till montageklara väggelement. Här tillverkas en allt större andel avancerade betongfasader; kunderna efterfrågar alltmer färdiga lösningar och vill bygga med ett personligt avtryck. Variationsmöjligheterna har aldrig varit större.

– De senaste åren är det en tydlig trend att allt fler kunder vill ha prefabteglat. Det är svårt att få tag på murare och med prefab får man ett tätt hus direkt. Här inne är vi inte heller väderberoende, säger Robert Andersson, som är säljare på Abetong.

I botten på formbordet ligger ett listverk från formbyggeriet, med ett hål för varje tegelsten. Två personer passar rutinerat in sten efter sten och när det är klart ska springorna fyllas med ett tunt lager betong. Sedan fortsätter tillverkningen på samma sätt som om det vore en vanlig sandwichvägg.

I fabriken kräver varje moment hantverksskicklighet och noggrannhet. Det är aldrig mer sant än i fabrikens Snickeri. Här tar sex personer för hand fram formdelar till alla fasader utom de allra enklaste. Det är här, vid snickarbänkarna, alla speciallösningar kommer till, med hjälp av formatsåg, stiftpistol och en rejäl dos handfast klurighet.

Bengt-Erik Svensson

Här basar Bengt-Erik Svensson, som jobbat i Abetongs fabrik i 44 år. 

– Jag och min grupp gillar utmaningar. Vi kallar oss formkonstruktörer, vi får ritningar på den färdiga produkten och utifrån dem tar vi fram alla formdelar. Det är ett rent hantverk vi håller på med, vi behöver ha millimeterprecision för att slutprodukten ska bli bra, säger han.
Gruppen har bråda dagar numera. 

– Idag kan man få väggen att säga något, till exempel med matrisgjutning, grafisk betong och olika former. Det mesta är möjligt rent tekniskt, men för att det ska bli så effektivt och billigt som möjligt är det viktigt att vi tidigt får bidra med vår erfarenhet. Så har det varit i flera av Primulas projekt. När de har velat göra något speciellt har vi sagt att så här kan vi bygga för att det ska bli bra, säger han.

Med jämna mellanrum tar Bengt-Erik Svensson med sig sin grupp och tittar på de färdiga husen. 

– Då känner vi en väldig stolthet. Vi är med och bidrar till det estetiska i samhället, säger han.

Gjutaren för högtryckssprutan över betongväggen och ett grafiskt mönster framträder.,

Grafisk betong.

Det mönsterpassade screentryckta pappret passas noggrannt in i formen.

Det mönsterpassade screentryckta pappret passas noggrannt in i formen..