"Alla tjänar på smartare byggen"

Vem vill inte bygga bostäder av hög kvalitet till ett lägre pris? Med färre fel och bättre lönsamhet? I Nynäshamn har Claes Johansson på CJ Byggtjänst lyckats med den ekvationen. I nära samverkan med sin prefableverantör Abetong och projektledare Lisa Lidar. 

Claes Johansson på CJ Byggtjänst tillsammans med Abetongs projektledare Lisa Lidar framför projekt Trehörningen i Nynäshamn
Claes Johansson på CJ Byggtjänst tillsammans med Abetongs projektledare Lisa Lidar framför projekt Trehörningen i Nynäshamn
 

DE HAR BILDAT en liten, tajt organisation som består, projekt efter projekt. I centrum står Claes Johansson som byggherre och entreprenör, Lisa Lidar som Abetongs projektledare, och en extern byggkonsult och konstruktör som vurmar för industriellt byggande. Åtta gemensamma bostadsprojekt har det blivit, det första för femton år sedan.

– Claes låter oss vara med från början, innan det finns så många handlingar, säger Lisa Lidar. Hans byggkonsult vet hur våra produkter fungerar och vi får möjlighet att föreslå anpassningar. På så sätt utnyttjar vi prefabens möjligheter maximalt. Vi bygger smartare och det tjänar alla på.
– Abetong engagerar sig i slutprodukten på ett sätt som jag inte upplever att alla stomleverantörer gör, säger Claes Johansson. Lisa följer med hela vägen från projektering till färdigt hus, besöker arbetsplatsen regelbundet och känner mina montörer. Vi har väldigt få fel. Och när något väl händer har vi korta beslutsvägar och kan lösa det direkt, utan långa, kostsamma stopp i produktionen.

CLAES JOHANSSON och hans samarbets partners har genom åren byggt upp en kunskapsbank som sparar tid och pengar.

– Det är ofta samma gäng som ritar in rör, el och ventilation och de har lärt sig systemet. Annars brukar det vara nya konsulter i varje projekt, säger Lisa Lidar.

– Alla projekt är givetvis unika, men i viss mån kan man utnyttja tidigare erfarenheter och slippa uppfinna hjulet varje gång, säger Claes Johansson. Vi hade uppfört ett bostadshus på ön Trehörningen och när vi senare skulle bygga inne i Nynäshamn tog vi samma arkitektritningar, ändrade byggnadens karaktär med små medel och kunde i stort sett behålla stomutförande och installationer. Genom att använda samma koncept kan man halvera projekteringskostnaderna och sänka de totala produktions kostnaderna med 8–10 procent.

DET ÄR TYDLIGT att både beställare och leverantör värdesätter samarbetet.

– Det är så smidigt och roligt att jobba med det här gänget, det känns som om ingenting är omöjligt, säger Lisa Lidar.

– Man ska inte underskatta vikten av ett gott samarbetsklimat. När man har roligt runt bordet, kan bryta lite arm när det behövs och avsluta med en lunch borgar det för en bra slutprodukt, ler Claes Johansson. 

Se bilder och få fakta om projekt Trehörningen här. 

FAKTA 
Trehörningen, Nynäshamn
Trehörningen, Nynäshamn.

Byggår: 2015
Kund: CJ Byggtjänst AB
Byggherre: CJ Byggtjänst AB
Arkitekt:; Rits Arkitekter
Hyreslägenheter på ön Trehörningen. 5 våningar
Abetongs åtagande: Materialleverans av färdigmålade fasader, massiva innerväggar, plattbärlag, balkonger, loftgångar och pelare.