Vi närmar oss det svetsfria bostadsbyggandet

Två muttrar och en hylsa som träs över. Med en ny väggkoppling, som för över draglaster mellan elementen, tar Abetong ett steg närmare det svetsfria bostadsbygget.

– Målet är att få helt svetsfria byggen. Då behöver man inga licensierade svetsare och slipper både brandrisken, arbetsmiljöproblemen och den krångliga hanteringen med värmelådor och annat, säger Magnus Jönsson, konstruktionschef Hus Syd. Sedan länge klarar man oftast monteringen utan att svetsa, konstaterar Magnus Jönsson, som är på Abetong.I ett vanligt våningsplan gjuter man fast elementen med dubb både upp- och nertill och då behöver man oftast inte koppla i sidorna. Men då och då, till exempel i trapphus, behöver flera element fungera som ett för att huset ska bli stabilt. Då har vi fram tills nu varit tvungna att svetsa samman fogarna så att de inte kan gå isär vid stor belastning, säger han.

Magnus Jönsson, Abetong

Den nya svetsfria väggkopplingen klarar både den på balkongen och århundradets största snöfall – och det så kallade olycksfallsskedet, som när en lastbil kör in i huset. Kopplingen består av en ursparning och två skruvfästen som montören skruvar fast muttrarna på medan elementen står på monteringsstag. När hylsan dragits över och muttrarna dragits åt fylls hålet igen med betong.

Den nya kopplingen har använts på bland annat Sjöhästens förskola i Malmö. Montageledaren Johan Henriksson var skeptisk innan han hade prövat, men ändrade sig snabbt.

– Det är en fruktansvärt smart grej, mycket enklare än att svetsa. Den är väldigt lättmonterad och har god ställplats. Jag hoppas den får genomslag snabbt så att vi kan slippa svetsningen. Reglerna har blivit så tuffa att de knappt går att följa i vårt klimat, säger han och får medhåll av Magnus Jönsson.

Johan Henriksson, montageledare

– Målet är att få helt svetsfria byggen. Då behöver man inga licensierade svetsare och slipper både brandrisken, arbetsmiljöproblemen och den krångliga hanteringen med värmelådor och annat. Den nya väggkopplingen fungerar i de allra flesta fall. Ett undantag skulle vara höga punkthus i 15 våningar med bara ett trapphus. Men med en smart planlösning kan det också gå, säger Magnus Jönsson.

Läs mer i kundtidningen Concrete.