Bygge med flyt i Halmstad hamn

Allting klaffar när Retlog bygger Biltemas tredje lager i Halmstads hamn – Sveriges största nu pågående lagerprojekt. – Vi ligger till och med före i tidsplanen och det senaste byggmötet tog tjugosex minuter. Det är ett välsmort maskineri, säger projektledaren, Lennart Nilsson.

Hitta bra samarbetspartners och behåll dem, projekt efter projekt. Så lyder framgångsreceptet i Halmstad, enligt Retlogs Lennart Nilsson.

– Husen är nästan likadana. Vi har försökt behålla samma leverantörer och entreprenörer och har med oss alla erfarenheter. Alla vet sin roll och hur vi ska bygga – problemen är redan lösta, säger han.

Det är en gigantisk byggnad, med en yta motsvarande åtta fotbollsplaner, som just nu tar form hundra meter från kajen. Två av fyra väggar är snart på plats och liksom 2007 och 2011 har Abetong levererat stommen.

– Inför bygget 2007 fick vi bäst förtroende för Abetong. Offerten kändes genomarbetad och vi blev väldigt nöjda. Stommen kom när det var sagt och frågor som dök upp löste vi på ett bra sätt. Det var en behaglig resa! 

Abetongs Olof Raning och Lennart Nilsson från Retlog.

Det senaste, och hittills största, lagret får två sidor med Biltemas traditionella fasadyta, marmorkross i vitcement. Två sidor får utsmyckningar med infällda element i grafisk betong.

– Det var arkitekten som kom med idén att låta ett vågmönster bryta av de långa fasaderna. Först tänkte vi sätta en plåt utanpå huset, men kom på att vi kunde göra mönstret direkt i betongen, och alla som sett det är väldigt nöjda.

 Ett tag övervägde Biltemas ägare att köpa stommen från Danmark. Lennart Nilsson berättar att både han och Retlogs vd, Lars Borup, är glada att det inte blev så.

– Det kan finnas kulturskillnader och det känns tryggare att ha tillverkningen på nära håll. Det är ju avgörande att stommen kommer upp i tid, man kan inte riskera förseningar. Dessutom vet vi att priset från Abetong täcker allting. Och att säljaren och projektledaren, Robert Andersson och Olof Raning, lägger ner sin själ för att allt ska bli bra, säger Lennart Nilsson.


BILTEMA, RETLOG OCH RETAIL WAREHOUSE – VAD ÄR VAD?
Biltema Sweden AB driver butikerna, Retlog AB sköter lagerhanteringen och Retail Warehouse i Halmstad AB är byggherren och fastighetsbolaget.

Abetongs projektledare Olof Raning framför en av de väggar som smyckas med grafisk betong.

Biltemas lager Halmstad. Abetongs projektledare Olof Raning framför en av de väggar som smyckas med grafisk betong.

Biltemas lager i Halmstad. Abetongs Olof Raning och Lennart Nilsson från Retlog.

Biltema lager 5, Halmstad.

Biltema lager 5, Halmstad.