Caroline Gottfridsson-Nordqvist, betongarbetare

"Det här är häftigt, det vill jag verkligen jobba med"
Caroline.

Caroline arbetar som betongarbetare vid Abetongs fabrik som tillverkar betongsliprar för järnväg. Hon har tidigare arbetat inom såväl vården som busschaufför, men har länge känt att hon ville prova på något annat yrke.

- Jag ville ha ett yrke med fasta tider och industrin kändes inte helt främmande för mig. När jag blev tipsad om att det fanns jobb här i fabriken, så sökte jag direkt. 

Det beslutet ångrar hon inte idag.

 - Betong är jättehäftigt. Att tillverka betongsliprar tycker jag att man kan jämföra med att baka en kaka. Smörj formen, i med fyllning (armering) och häll sedan i smeten (betongen) som är tillverkad efter ett visst recept.

Det är inte många tjejer som arbetar i fabriken.

- Jag tror att många tjejer har förutfattade meningar och tror att det är ett tungt arbete, men det är det inte alls. Maskinerna gör jobbet. Vi jobbar alltid minst två och två, så det är inget ensamt jobb heller. Men vi går och står i princip hela dagen, och vi blir smutsiga.

På Abetong trivs Caroline ”som fisken i vattnet”. Här jobbar hon skift, varannan vecka förmiddag och varannan eftermiddag. 

- Jag har fått ett väldigt bra mottagande och tycker verkligen om att jobba med det här. Det är häftigt och betydligt mer invecklat än vad man först tror. Det ligger mycket forskning bakom en betongsliper för att den ska fungera på rätt sätt när den ligger i spår. Det visste jag inte innan jag började på Abetong.