2017 juni 21

Betongtankar från Abetong - viktig del i nytt avsaltningsverk på Öland

Efter två år med extremt låga nederbördsnivåer råder det akut vattenbrist på Öland.  Borgholm Energis nya avsaltningsverk, där havsvatten blir till dricksvatten,  blir en del av lösningen på problemen. Och här spelar Abetongs betongtankar en viktig roll.

Åtgärderna mot vattenbristen har varit många, både kort- och långsiktiga. En vattenledning från fastlandet, vattentransporter med lastbil och nyborrade brunnar är några. I augusti 2016 togs första spadtaget för avsaltningsverket i Sandvik på nordvästra Öland där bräckt vatten från Östersjön ska bli dricksvatten till invånarna i Borgholms kommun.

Till avsaltningsverket i Sandvik har Abetong producerat och monterat väggar och tak till två betongreservoarer på drygt 700 kubikmeter vardera. 

– Det är kul att kunna leverera vårt kunnande och våra produkter till ett unikt projekt som detta. Vi är ett litet team på Abetong som mer eller mindre specialiserat oss på runda tankar och har utfört uppdrag runtom i hela Norden, säger Fredrik Carlsson, säljare på Abetong.
Han har själv fritidshus på Öland och berättar att det har pratats väldigt mycket om vattenbristen på ön de senaste somrarna.

– En liten kuriosa i sammanhanget är att vi för bara några år sedan levererade tankar till reningsverket som bara ligger ett stenkast därifrån. Då var det alltså avloppsvatten som skulle tas om hand och nu hanterar vi dricksvattnet, säger Fredrik Carlsson.Kung Carl XVI Gustaf, själv sommarölänning, inviger avsaltningsverket torsdag den 22 juni, men prima dricksvatten började skickas ut i ledningsnätet redan den 1 juni.

Fredrik Carlsson

Säljare/projektledare
Tfn: 
0470 965 92
Mob: 
0708 49 52 57

Ladda ner

Tanksystem

Anläggning bild puff sidan 1.